Scaun cu rotile, cum puteți face alegerea potrivită pentru orice situație

Scaun cu rotile, cum puteți face alegerea potrivită pentru orice situație
Scaun cu rotile, cum puteți face alegerea potrivită pentru orice situație

Scaun cu rotile, cum puteți face alegerea potrivită pentru orice situație. Scaunele cu rotile sunt disponibile pe scară largă. La fel se întâmplă și în cazul unor consumabile medicale. Din acest motiv trebuie să faceți alegerea potrivită.

Cu toate acestea, alegerea celui potrivit, mai ales ca utilizator pentru prima dată, poate fi copleșitoare. Există multe opțiuni cu diverse funcții care pot avea un impact semnificativ asupra accesibilității, utilității și confortului.

Indiferent dacă vă căutați pentru dvs. sau cineva drag e o idee bună să înțelegeți diferite tipuri, stiluri și caracteristici ale scaunului cu rotile înainte de a lua o decizie. Să aflăm mai multe pe acest subiect parcurgând articolul de blog!

Ce trebuie să luați în considerare când alegeți un scaun cu rotile

Funcția principală a unui scaun cu rotile este de a crește mobilitatea și confortul. Pentru a vă asigura alegerea celui mai bun scaun cu rotile este esențial să vă gândiți la starea utilizatorului, la cerințele speciale și la activitățile zilnice.

Va fi folosit ocazional sau în fiecare zi? Unde va fi folosit cel mai mult și cum va fi transportat?

Care sunt diferitele tipuri de scaune cu rotile?

Scaunele cu rotile sunt proiectate într-o varietate de stiluri și dimensiuni. Când selectați, țineți cont de cerințele de mobilitate ale utilizatorului.

1. Scaune cu rotile autopropulsate

Scaunele autopropulsate sunt, de obicei, preferate de oamenii care se pot deplasa singuri. Au roți mari pe spate care permit utilizatorului să se împingă, dar majoritatea sunt echipate și cu mânere la spate pentru împingere.

Scaunele cu rotile fără autopropulsie (sau cu propulsie însoțitoare) sunt ideale pentru cei care nu au capacitatea de a se deplasa singuri. Aceste scaune au roți în spate mai mici și necesită o altă persoană pentru a împinge.

2. Scaun cu rotile electric

Scaunele electrice cu rotile permit utilizatorilor opțiunea de a călători mai departe fără să-și obosească brațele. Ele sunt preferate de persoanele care sunt incapabile sau nu sunt suficient de puternice pentru a se mișca singure.

Scaunele electrice tind să fie mai mari și mai grele. Este important să vă gândiți la acces și depozitare atunci când achiziționați unul.

3. Scaune cu rotile manuale

Scaunele cu rotile manuale standard sunt cele mai frecvente. Sunt durabile, economice și oferă caracteristici de bază. Scaunele cu rotile manuale pot fi fie cu propulsie auxiliară, fie cu autopropulsie.

4. Scaune cu rotile pentru transport

Scaunele cu rotile pentru transport sunt folosite cel mai adesea de către cei care nu trebuie să fie tot timpul într-un scaun sau călătoresc. Aceste scaune sunt disponibile în diferite dimensiuni și greutăți, fiind ușor de demontat, pliat și transportat.

Unele modele oferă atât caracteristicile specializate ale unui scaun cu rotile tradițional cât și portabilitatea unuia de transfer. Unele pot fi transformate dintr-un scaun obișnuit în scaun de transport ori de câte ori este necesar.

5. Scaun cu rotile înclinat

Persoanele care întâmpină dificultăți în a rămâne într-o poziție așezată pentru perioade lungi de timp pot beneficia de scaune cu rotile înclinate. Secțiunea de spătar a acestor scaune se întinde pe spate și unghiul poate fi ajustat cu ușurință.

Există multe alte stiluri de scaune cu rotile disponibile. Inclusiv scaune electrice și scutere, scaune cu rotile ușoare, scaune de transport și scaune cu rotile extra-largi. Indiferent de tipul de scaun cu rotile pe care îl alegeți, asigurați-vă că utilizatorul va sta confortabil.

Cum se determină potrivirea corectă a scaunului cu rotile

Când căutați un scaun cu rotile asigurați o potrivire bună la dimensiunea și nevoile utilizatorului. Trebuie să luați în considerare toate caracteristicile produsului.

Potrivirea necorespunzătoare poate provoca probleme de șold, disconfort, probleme pelvine, răni și postură greșită. Rețineți greutatea, înălțimea și lățimea echipamentului.

Măsurătorile scaunului cu rotile sunt vitale pentru ca utilizatorii obișnuiți să aibă un echipament confortabil care să le satisfacă toate nevoile și cerințele.

Puteți determina lățimea corectă măsurând șoldurile utilizatorului de la un capăt la altul. Pentru a evita rănile prin presiune, asigurați-vă că șoldurile lor nu ating părțile laterale ale scaunului.

Luați în considerare înălțimile scaunului și ale spătarului. Un spătar cu lungime completă cu tetieră ar putea fi mai potrivit pentru utilizatorii care necesită sprijin pentru spate.

Înălțimea scaunului este importantă pentru cei care trebuie să își folosească picioarele pentru a se deplasa. Cu cât scaunul este mai jos, cu atât va fi mai ușor pentru utilizator să intre și să iasă. Acordați atenție limitelor de greutate ale produsului și alegeți un scaun cu rotile potrivit.

Caracteristicile unui scaun cu rotile

Scaunele cu rotile sunt proiectate fie cu cotiere fixe, fie detașabile și cu suporturi pentru picioare. Cotierele pentru scaunul cu rotile pe toată lungimea sunt recomandate persoanelor care efectuează frecvent transferuri pivotante.

Cotierele de birou sunt mai potrivite pentru persoanele ce lucrează. De obicei, sunt mai scurte decât cotierele clasice, permițând utilizatorilor să se apropie de marginea mesei sau a biroului.

Înălțimea cotierei variază, unele modele de scaune cu rotile asigurând cotiere reglabile pe înălțime.

Scaunele cu rotile cu suporturi pentru picioare sunt cele mai potrivite pentru cei cărora li se recomandă să își ridice picioarele (adesea din cauza edemului, umflăturii sau rănirii).

Lungimea suportului pentru picioare este determinată prin măsurarea distanței de la partea din spate a genunchiului până la călcâiul piciorului.

Unele scaune cu rotile au, de asemenea, un spătar reglabil. Puteți măsura înălțimea spatelui de la clavicula persoanei până la scaun. Spătarele reglabile sunt adesea utile pentru persoanele care sunt peste sau sub înălțimea medie.

Materiale comune utilizate în scaune cu rotile

Una dintre caracteristicile de bază ce disting scaunele cu rotile sunt tipurile de materiale utilizate. Oțelul, aluminiul, titanul și fibra de carbon sunt cele mai populare.

În timp ce titanul și fibra de carbon sunt în general mai scumpe, ele sunt adesea folosite pentru activități specifice (cum ar fi cursele în scaune cu rotile și baschet).

Titanul este rezistent la coroziune și, alături de aluminiu, e utilizat în principal la scaunele manuale. Fibra de carbon este mai flexibilă ca oțelul și aluminiul și este adesea utilizată pentru scaune care pot susține un stil de viață activ.

Scaunele cu rotile din oțel și aluminiu sunt mai accesibile și mai potrivite pentru utilizarea de zi cu zi.

Accesorii pentru scaune cu rotile

Accesoriile pentru scaune cu rotile sunt excelente pentru cei ce petrec perioade lungi de timp în scaun. Pernele sau mănușile ori dispozitivele de ridicare sunt create special pentru a îmbunătăți calitatea vieții utilizatorului, oferind în același timp și confort.

Mănușile de înaltă calitate pot face diferența pentru utilizatorii de scaune cu rotile manuale. Acestea sunt proiectate pentru a proteja mâinile de efectele adverse cauzate de împingerea unui scaun cu rotile.

Mănușile pentru scaune cu rotile sunt fabricate în mod obișnuit din piele, venind și într-o varietate de stiluri. De la mănuși fără căptușeală până la cele căptușite și cu diverse alte materiale protectoare.

Pernele pentru scaunele cu rotile pot împiedica utilizatorii să dezvolte răni sau o anumită postură greșită. Acestea sunt disponibile în general sub formă de spumă, aer sau lichid/gel. Pernele cu aer reprezintă o alegere populară în ameliorarea presiunii.