Piscină, ghidul nostru pentru un iluminat eficient pe bază de LED

Piscină, ghidul nostru pentru un iluminat eficient pe bază de LED
Piscină, ghidul nostru pentru un iluminat eficient pe bază de LED

Piscină, ghidul nostru pentru un iluminat eficient pe bază de LED. Orice instalație industrială sau comercială prezintă propriile provocări.

Dar, poate una din cele mai interesante dintre toate este iluminarea piscinelor interioare. Nu numai că aceste tipuri de instalații au cerințe speciale de iluminare. Au nevoie și de lumini care să poată rezista la mediul neobișnuit de cald și umed al respectivelor incinte.

Din fericire, există multe soluții de iluminare cu LED pentru a depăși problema. Deși fiecare piscină are propriul set de provocări de iluminare, aproape toate împărtășește trei preocupări:

  • controlul strălucirii;
  • răspândirea fasciculului de lumină;
  • uniformitatea.

Cum combateți strălucirea din piscină?

Strălucirea se întâmplă atunci când lumina se reflectă de pe suprafețele reflectorizante și agresează corneea. Și, cu o suprafață reflectorizantă ca apa, reducerea strălucirii într-o piscină este adesea cea mai mare provocare de iluminare.

Puteți combate strălucirea alegând cu atenție nivelurile de lumeni. Sau puteți opta pentru lumini CRI mai mari ori determinând unghiurile optime ale fasciculului.

Vom trece peste acestea mai târziu în articolul de blog. Deocamdată trebuie să știți că, deși strălucirea e o problemă gravă, poate fi combătută alegând iluminarea corectă.

Obțineți o distribuție uniformă a luminii dintr-o piscină

O distribuție uniformă a luminii ajută la reducerea strălucirii. Mai important, asigură faptul că nu vom avea spații întunecate în jurul piscinei.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece o piscină interioară bine iluminată reduce riscul de accidente. Deci, cum alegeți iluminatul care combate toate aceste probleme și îndeplinește cerințele specifice?

Lumenii

Lumenii sunt o măsură a luminozității și cel mai important lucru de înțeles despre iluminatul piscinei. Mai jos veți găsi cerințele sugerate ale lumenului IES pentru diferite zone din piscină.

Rețineți că este la fel de rău să suprapuneți aceste spații pe cât este să le sub-luminați. Strălucirea unei lumini prea puternice este la fel de enervantă ca lumina slabă.

Cerințele de iluminare pentru o piscină recreativă sunt de aproximativ 500 lux. Dar pentru ceva mai serios cum ar fi o piscină olimpică sau alte tipuri de centre acvatice de competiție veți avea nevoie de la 1000 până la 1200 lux .

Acest lucru se datorează faptului că piscinele profesionale au adesea și un public larg înconjurător. Și acest lucru aduce un punct bun de sprijin.

Trebuie să oferim iluminare piscinei și zonelor înconjurătoare imediate. Pe de altă parte, trebuie să oferiți lumină și tuturor celor din jurul piscinei și din tribune.

Nivelul sugerat al zonei pentru spectatori este de aproximativ 150 lux. Această luminozitate e, de asemenea, utilizată și în alte zone (vestiarul, culoarul și magazia).

Wații

Cu iluminarea LED avem tendința să ne concentrăm mai degrabă pe lumeni decât pe wați. LED-urile sunt mult mai eficiente decât alte becuri. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să uitați cu totul de wați.

Dacă folosim din nou piscina de dimensiuni olimpice ca exemplu știm că dimensiunea este de 50 x 25 = 1250 metri pătrați. Înseamnă că veți avea nevoie de 1.250.000 de lumeni (1250 metri pătrați x 1000 lux = 1.250.000) pentru a oferi suficientă lumină.

Și pentru că eficacitatea luminii medii cu LED-uri este de aproximativ 140 de lumeni pe watt, necesarul estimat de putere pentru această iluminare specială pentru piscină este de aproximativ 8.390 de wați (1.250.000 / 140 = 8930).

Dar rețineți că acesta este doar un exemplu teoretic. LED-urile au o eficiență diferită, iar spațiile au cerințe diferite de lumeni, deci nu va fi la fel pentru toate incintele.

Amenajarea iluminării dintr-o piscină interioară

Nu va fi o surpriză faptul că aspectul iluminării piscinei e extrem de important. Este cel mai bun mod de a combate strălucirea și de a crea o distribuție uniformă a luminii.

Deci, de unde știi care este aspectul ideal de iluminare pentru unitatea ta? Puteți descărca o instalație de iluminat fotometrică gratuită care vă va spune exact unde și ce lumini să folosiți.

Dar, vă putem oferi câteva instrucțiuni generale mai jos.

Deși veți avea nevoie de reflectoare într-un spațiu atât de mare nu vă sugerăm să le poziționați direct în jos, deasupra piscinei. Acest lucru va crea o strălucire puternică. În schimb, vă recomandăm să instalați luminile în jurul piscinei.

O altă opțiune de iluminare este utilizarea reflexiei secundare. Mai exact, luminile sunt îndreptate spre tavan și apoi reflectate în piscină.

Planul de iluminat dintr-o piscină

Când iluminatul este realizat corect întregul spațiu primește o atmosferă diferită. Deși avem multe modele de piscine conceptele fundamentale de iluminare sunt aceleași.

Odată ce vă dați seama cum să obțineți corect aceste reguli de bază pentru proiectarea iluminatului puteți crea planul ideal de iluminare pentru o piscină interioară.

Răspândirea fasciculului de lumină

Răspândirea fasciculului se referă la dimensiunea spațiului acoperit de o sursă de lumină. Cunoscut sub numele de „unghiul fasciculului” sau „răspândirea luminii”, acesta este unghiul la care lumina este dispersată.

Pe măsură ce lumina se îndepărtează mai mult de sursa sa, devine mai slabă. Toate sursele de lumină au răspândire a fasciculului, acest lucru este valabil și pentru lămpile cu halogen și cele cu LED.

Raza de întindere a fasciculului poate fi îngustă până la 4 ° sau lată până la 120 °.

Unghiul fasciculului poate afecta în mod semnificativ iluminarea piscinei. De aceea e foarte important să îl corectăm. Un alt element care poate avea un impact asupra nivelului de iluminare al piscinei este culoarea interiorului.

Dacă această nuanță este întunecată, ar putea fi o idee bună să cumpărați LED-uri care au unghiuri mai înguste ale fasciculului. În acest fel vă asigurați că piscina este iluminată corect.

Este un fapt binecunoscut că tonurile mai întunecate absorb mai multă lumină. Dacă vă aflați în această situație va trebui probabil să instalați lumini suplimentare pentru a obține efectul dorit.

Pe de altă parte, dacă interiorul este deschis la culoare, puteți utiliza unghiuri mai largi ale fasciculului deoarece pot distribui lumina mai uniform.

Provocări și soluții pentru iluminat

Sistemele bune de iluminare ale piscinei interioare trebuie să aibă trei calități:

  1. siguranță;
  2. rezistență;
  3. durabilitate.

Bazinele acoperite vin cu multe provocări de iluminat. Așadar, proiectanții de iluminat trebuie să examineze mai multe caracteristici înainte de a alege corpurile ideale.

În primul rând, trebuie să stabilească scopul bazinului. Unele piscine sunt pentru petrecerea timpului liber, în timp ce altele sunt pentru concursuri. De asemenea, este important să vă familiarizați cu regulile și reglementările care guvernează iluminatul.

Mai apoi, trebuie abordată siguranța înotătorilor și a personalului. În cele din urmă, durabilitatea și rezistența LED-urilor trebuie să respecte regulile stabilite.

Să vorbim despre unele dintre provocările puse de piscinele interioare și despre soluțiile oferite de LED-uri.

1. Locația și utilizarea piscinei

Nivelurile de iluminare dintr-o piscină interioară variază, de obicei, în funcție amplasare. Piscina este situată în interiorul unui hotel sau al unui condominiu?

Va fi folosită numai în scopuri recreative sau va găzdui întâlniri de înot și competiții? Piscina va fi folosită pentru o varietate de activități sau competiții televizate?

Unele piscine interioare servesc drept teren de antrenament pentru sportivi. Altele găzduiesc lecții de scufundări și activități de piscină, cum ar fi polo pe apă.

Este esențial să cunoașteți utilizarea finală a piscinei înainte de a selecta corpurile de iluminat. Diferite activități din piscină trebuie să îndeplinească standarde specifice de iluminare.

2. Siguranța din piscină și zona adiacentă

Considerația de top atunci când alegeți iluminatul pentru piscinele interioare este siguranța. În acest sens, tipul de iluminare ales, precum și unghiurile de instalare pot face diferența.

LED-urile sunt bine proiectate și incredibil de reflectorizante.

Odată ce vă faceți o idee despre modul în care diferite suprafețe răspund la diferite surse de lumină puteți crește cea mai mare penetrare a adâncimii luminii.

Acest lucru poate fi de mare ajutor pentru salvamari. Aceștia vor putea vedea cu ușurință ce se întâmplă în fiecare piscină. În plus, poate îmbunătăți estetica piscinei.

Instalarea luminilor în interiorul piscinei este foarte recomandată pentru a spori vizibilitatea.

3. Umiditatea și substanțele chimice

Piscinele sunt zone foarte umede și populare pentru proprietățile lor cauzatoare de coroziuni. Cele două caracteristici pot afecta cu ușurință durata de viață și longevitatea corpurilor de iluminat.

Piscinele interioare au o umiditate extrem de ridicată (până la 60%). De asemenea, vaporii de clor „ajută” accelerarea coroziunii materialelor.

Modul în care sunt proiectate majoritatea piscinelor face dificilă și foarte costisitoare mentenanța iluminatului. Din acest motiv este extrem de important ca aceste instalații să fie durabile și realizate corect.

Cum se înlocuiește iluminatul piscinei?

Dacă utilizați becuri fluorescente sau cu halogen vă putem asigura că este timpul să faceți un upgrade. Aceste lumini pot dura până la 15 minute pentru a-și atinge puterea maximă.

În plus, au o durată de viață mai mică și costă mai mult să funcționeze. Pe scurt, iluminarea cu LED este un upgrade care vă economisește bani și vă oferă un rezultat final mai bun.

Cum procedăm la înlocuirea corpurilor de iluminat? Ei bine, aveți una dintre cele două opțiuni, de a înlocui sau de a modifica. Corpurile de iluminat sunt în stare bună sau stilul corpului de iluminat este important pentru dvs.?

Dacă răspunsul e afirmativ puteți modifica respectivele corpuri de iluminat. Acesta este cel mai puțin costisitor mod de a trece la LED-uri și oferă o instalare mai puțin intensivă.

În cazul în care corpurile de iluminat sunt degradate sau depășite, micile modificări nu pot fi luate în discuție. Vestea bună este că există multe modalități de a câștiga banii înapoi prin trecerea la iluminarea cu LED-uri.

Dacă treceți la LED-uri veți economisi suficienți bani pe factura de energie electrică. Veți putea recupera rapid costul noilor corpuri de iluminat. Dar există și opțiunea de a obține o reducere.

Multe programe de stat oferă reduceri semnificative pentru trecerea la iluminarea cu LED mai eficientă din punct de vedere energetic.

Luminile mai bune, durata de viață mai mare, facturile mai mici la energie și mai puține nevoi de întreținere fac din trecerea la LED-uri alegerea corectă, întotdeauna.