Ovăz, noua vedetă care înlocuiește laptele clasic din multe cafenele

Ovaz

Ovăz, noua vedetă care înlocuiește laptele clasic din multe cafenele. Cu câțiva ani în urmă se găsea greu o cafenea care să ofere lapte de ovăz. Totuși, astăzi, laptele de ovăz este peste tot în cafenele.

De exemplu, în 2017, doar 10 cafenele stocau Oatly în Statele Unite. Aceasta este una din numeroasele mărci de lapte de ovăz de peste ocean. Până în 2019 s-a ajuns la aproximativ 3.500 de cafenele din țară.

Această schimbare de comportament este uimitoare. Vom descoperi de ce a avut loc schimbarea. De ce este laptele de ovăz diferit de alte sortimente și cum poate un barista să lucreze cu acesta.

Ce este laptele de ovăz?

Această alternativă de lapte bine echilibrată, ușor dulce și netedă, a „zguduit” scena cafelei. Dar cum se face laptele de ovăz?

Producția de lapte comercial de ovăz implică recoltarea și transportul ovăzului la o fabrică. Acesta este depozitat în silozuri sterile mari. Ovăzul este amestecat cu apă și apoi măcinat pentru a crea un lichid gros.

La această soluție se adaugă enzime pentru a ajuta la accelerarea descompunerii carbohidraților din ovăz. Acestea ajută la îndulcirea naturală a produsului.

Amestecul va fi apoi filtrat pentru a îndepărta orice fibre dure, lăsând un lichid neted, gros. Acesta e în esență laptele de ovăz. Poate fi aromatizat sau fortificat cu vitamine și minerale pentru a-i crește valoarea nutritivă.

Apoi este pasteurizat. Acest lucru asigură că produsul este în siguranță, oferind o durată de valabilitate mai mare. Laptele poate fi apoi păstrat din nou înainte de a fi ambalat și expediat pentru utilizarea clienților.

Apariția recentă a acestui sortiment de lapte

Au existat multe schimbări în comportamentul consumatorilor în ultimele decenii. Creșterea nivelului de veganism e corelată cu un interes mai mare pentru consumul de lapte non-lactat. Inclusiv lapte de ovăz.

La nivel mondial, veganismul a fost în creștere, alimentat de interese tot mai mari. Acestea erau legate de mediul înconjurător și de stiluri de viață mai sănătoase.

Schimbările de comportament sunt clare. Vânzările de lapte de ovăz în Marea Britanie au crescut cu 71% între 2017 și 2019. În SUA, vânzările cu amănuntul de lapte de ovăz au crescut la 29 de milioane USD în 2019.

Impactul consumului de lapte de ovăz asupra mediului

Factorii de mediu din jurul laptelui de ovăz fac parte din motivul pentru care a devenit atât de popular. De la început până la sfârșit, întregul proces de fabricare are un impact redus asupra mediului.

Există o serie de factori care sunt luați în considerare în alegere. De exemplu, evaluarea impactului asupra mediului al alimentelor și băuturilor.

Primul factor se referă la utilizarea terenului pentru producție. Descrie cât de mult spațiu e necesar pentru a produce anumite alimente.

Folosirea a mai puțin spațiu pentru animale și culturi este o situație de dorit. Utilizarea apei reprezintă câtă apă, o resursă finită și rară, este necesară pentru creșterea culturii.

S-a măsurat și eliberarea de CO2, un gaz cu efect de seră care încălzește atmosfera.

Lapte de ovăz vs lapte obișnuit: care este mai bun pentru mediu?

Există o diferență drastică în repercusiunile asupra mediului între laptele de ovăz și laptele de vacă. Un pahar de 200 ml de lapte de vacă degajă puțin peste 0.6 kg de emisii de carbon. Are nevoie de mult pământ și aproximativ 120 de litri de apă pentru a fi produs.

Laptele necesită de zece ori cantitatea de pământ de care are nevoie laptele de ovăz. Are un impact mai mare asupra mediului decât oricare altă alternativă non-lactată.

O cafea Bazzara va merge foarte bine cu ajutorul unui lapte de ovăz.

Laptele de ovăz vs alte produse lactate alternative

Laptele de ovăz are un mediu mai bun decât laptele de migdale. Migdalele în creștere au nevoie de mai puțin pământ și eliberează 0.17 kg de CO2. Cu toate acestea, necesită 74 litri de apă pentru doar un pahar.

Laptele de soia are un impact similar asupra mediului cu laptele de ovăz. Emite cu aproximativ 0.03 kg mai mult CO2 decât ovăzul. Are nevoie de aproximativ jumătate din cantitatea de apă.

Este nevoie de mai puțin teren pentru cultivarea recoltelor.

Aromă și textură: alte alternative de lapte

Orice lapte alternativ aduce ceva diferit la masă. De la aromă la felul în care se simt în timp ce se consumă. În primul rând, laptele de ovăz este accesibil multor persoane care nu pot bea alte tipuri de lapte.

Nu conține majoritatea alergenilor cum ar fi lactoza, soia și nuci. De obicei, este fortificată cu vitamine și minerale și, de asemenea, conține o mulțime de fibre solubile. Acestea pot fi benefice pentru sistemele noastre digestive.

Laptele de ovăz tinde să aibă o textură groasă pe care unii o consideră asemănătoare laptelui. În general e ușor dulce, dar fără un gust zaharat. Totuși, acest lucru depinde de ce marcă de lapte de ovăz cumpărați.

Unele conțin mai multe zaharuri adăugate decât altele.

În comparație cu laptele de migdale, laptele de ovăz are, în general, o textură mai groasă. De asemenea, are o aromă mai nuanțată. Pe de altă parte, poate conține în mod semnificativ mai multe zaharuri și calorii.

Laptele de soia are o textură cremoasă similară cu laptele de ovăz. Beneficiază de niveluri proteice mult mai ridicate, aproape la fel ca laptele obișnuit.

Proteinele fac parte din compoziția chimică a laptelui. E componenta care afectează capacitatea de a încălzi laptele. Cu cât nivelurile de proteine ​​sunt mai mari, cu atât ar trebui să fie mai ușoară încălzirea laptelui.

Alegerea laptelui pe bază de plantă la o cafea boabe preferată e o alegere preferențială. Aceasta se bazează pe gusturi, textură și beneficii pentru sănătate.

Laptele de ovăz în cafea și cum se folosește

Acest lapte interacționează cu cafeaua în mod similar cu laptele de vacă. Poate echilibra și aduce dulcele care se potrivește bine cu unele dintre caracteristicile cafenelelor.

Datorită asemănărilor cu laptele obișnuit, cel de ovăz merge bine cu alte tipuri de băuturi. Laptele de ovăz e special produs pentru utilizarea în cafenele.

Încorporați mai mult aer în lapte pentru a stabiliza spuma cât mai mult posibil. Acest lucru va ajuta la crearea unei texturi mai netede. Aceasta își păstrează forma mult mai bine și pentru mai mult timp.

Laptele de ovăz se va încălzi mai repede decât laptele de vacă. Utilizarea unui termometru pentru a acorda mai multă atenție creșterii temperaturii poate fi de ajutor.

Lăsați laptele să stea până la 40 de secunde înainte de a-l turna. Astfel, textura băuturii o să fie echilibrată. Trebuie să fiți mai ferm și mai rapid cu laptele de ovăz atunci când creați artă latte.

În această situație, își păstrează mai mult forma. Procedând astfel, puteți avea mai mult control asupra modului de turnare.

Concluzie

Poate că sunteți curios să testați gustul unui cappuccino cu lapte de ovăz. Sau poate că luați în considerare cerințele dvs. dietetice și impactul asupra mediului. Acest substitut pentru lapte poate fi o opțiune interesantă pentru dvs.

Data viitoare când vizitați o cafeanea, asigurați-vă că încercați produsul. Vedeți cum se compară cu alternativa dvs. obișnuită.