Ghidul complex al celor mai bune 20 de mărci de ceasuri din lume

Timpul este extrem de valoros, motiv pentru care brandurile alocă resurse importante pentru susținerea acestui crez.
Ghidul complex al celor mai bune 20 de mărci de ceasuri din lume
Ghidul complex al celor mai bune 20 de mărci de ceasuri din lume

Într-adevăr, industria cheltuie o mulțime de bani pentru marketing. Se găzduiesc petreceri fastuoase, se finanțează evenimente la scară largă și se recrutează talente în calitate de ambasadori ai mărcilor.

Ideea că tehnologia ar aduce o lovitură fatală ceasului, pur și simplu nu a dat roade

Se urmărește a se crea o aură de prestigiu și a se oferi motive pentru care prețul este format din multe zerouri.

Este o strategie care nu e endemică doar pentru companiile din acest domeniu, ci din fashion în ansamblu, în special în sectorul de lux. Suntem încântați de anumite stiluri ale unor celebrități preferate.

Suntem captivați de panourile publicitare și de rețelele sociale „inundate” de un flux constant de reclame. Cu toate cheltuielile de-a lungul deceniilor, majoritatea mărcilor de ceasuri, până destul de recent, s-au concentrat doar pe jumătate din populația lumii.

În mod tradițional, ceasurile pentru bărbați au fost comercializate mai mult decât cele pentru femei. Bărbații au avut mai puține opțiuni de a-și arăta stilul prin accesorii.

Adevărat, bărbații au alegeri mult mai puține și sunt adesea exilați în a selecta obiecte, cum ar fi ceasurile, pentru a-și exprima stilul. Având în vedere că efectuează un serviciu, ceasurile au devenit o componentă cheie în garderoba unui bărbat.

Astfel, brandurile s-au străduit foarte mult ca clienții să fie în lumea lor, notându-și istoria și raritatea, la fel de mult ca priceperea tehnică.

Chiar și odată cu creșterea vânzărilor la smartphone-uri și a altor dispozitive digitale, vânzările de ceasuri continuă să crească, an de an.Anumite modele ale unor mărci, în ediție limitată, cresc continuu în valoare și înregistrează recorduri la licitații.

Toate acestea arată că ceasurile sunt, în esență, o emblemă a statutului și a puterii.

Piața de ceasuri pentru femei a crescut într-un ritm mai rapid decât a bărbaților. Dimensiuni mai mici și inserții de  bijuterii, acestea diferențiază ceasurile adresate femeilor. Acum însă, se observă o depărtare de la categoriile tradiționale care defineau genurile.

Sunt clienți care cumpără diferite modele, bărbați care caută dimensiuni mai mici și femei care vor ceasuri mecanice fără diamante, de exemplu.

Acest lucru a determinat companiile să-și extindă ofertele. Da, mulți au creat întotdeauna piese pentru femei. Unii chiar au obținut o faimă deosebită pentru colecțiile lor adresate femeilor.

Dar abia recent, poate în ultimele două decenii, în condițiile în care cele mai multe mărci există de mai bine de un secol, se pune un accent mai mare pe ceasurile pe care femeile doresc să le cumpere.

Femeile definesc valoarea în mod diferit.

Având în vedere acest lucru, permiteți ofertelor și bugetului să vă ghideze. Iar când vine vorba de cel mai bun ceas, amintiți-vă că este întotdeauna timpul să investiți.

1. Audemars Piguet

În orașul provincial, pitoresc Le Brassus, Elveția, producătorii de ceasuri Jules Louis Audemars și Edward Auguste Piguet au început să creeze mișcări pentru alte mărci.

Mulți ani mai târziu, de la concepția mărcii în 1875, au început să imprime propriul nume pe ceasuri, extinzându-și atitudinea și design-ul. Cu siguranță au avut bătăi mari de cap pentru a-și dezvolta estetica și abilitatea în meșteșug.

S-a promovat sloganul: „Pentru a încălca regulile, trebuie să le stăpânești mai întâi”.

Audemars Piguet a obținut aprecieri în anii ’70, când a fost introdusă colecția Royal Oak cu rama octogonală distinctă. Dar abia după două decenii s-a concentrat mai mult pe ofertele sale pentru femei.

Acesta a dezvăluit inițial ceasul Millenary, în 1995, pentru bărbați. Mai apoi, a condus colecția, care se remarcă prin cadranul său centrat în exterior și carcasa eliptică, pentru femei exclusiv, în 2015.

2. Rado

În 1917, frații Werner, Ernst și Fritz Werner au construit Schlup & Co., o fabrică din Lengnau, Elveția. Aceasta se va transforma ulterior în Rado în anii ’50 pentru a sărbători 40 de ani de la fondarea companie.

Un deceniu mai târziu, după introducerea DiaStar 1, marca a devenit renumită pentru folosirea cristalelor de safir și a metalelor dure la ceasornicărie.

A continuat să fie inovator de-a lungul anilor, creând brățări high-tech din ceramică rezistentă la zgârieturi. Aceste caracteristici sunt exemplificate în True Thinline, o colecție elegantă și avansată din punct de vedere tehnologic.

3. Patek Philippe

Era în 1839 când Antoine Norbert de Patek și François Czapek și-au unit forțele pentru a realiza ceasuri de buzunar la Geneva, în Elveția.

Ani mai târziu, în 1851, după ce producătorul francez de ceasuri, Adrien Philippe, l-a înlocuit pe Czapek, compania a dat o lovitură majoră. Regina Victoria a Angliei și-a cumpărat un ceas cu pandantiv fără cheie, deschizând în cele din urmă calea către alți clienți din familii regale.

De-a lungul următoarelor decenii, Patek Philippe a revoluționat industria ceasurilor. A obținut brevet după brevet. De la mecanismul calendarului perpetuu și cronograf dublu până la ceasurile cu fus orar.

Acum, când compania anunță noi colecții sau completări ale celor existente, colecționarii (atât bărbați cât și femei) așteaptă cu nerăbdare. Deși orice produs al companiei merită o investiție, ceea ce ilustrează cu adevărat furnizorii elvețieni de ceasuri este calendarul perpetuu.

4. Citizen

Brand-urile din Elveția sunt recunoscute ca lideri în industrie. Însă, de-a lungul deceniilor, firmele japoneze au urcat constant în topuri. O astfel de marcă ce a cunoscut o ascensiune fulminantă este „Citizen”.

Înregistrată în 1918, compania a devenit o forță globală după cel de-al doilea război mondial. S-a concentrat pe avansul tehnologic în loc să folosească tehnicile tradiționale.

Citizen a fost prima companie care a introdus ceasul atomic cu mai multe benzi pe piață. Astfel, s-a permis o precizie mai mare și un control radio al ceasurilor, care se sincronizează automat cu fusul orar în care se află purtătorul.

Citizen și-a îmbunătățit priceperea mecanică în 1976, prin introducerea tehnologiei Echo-Drive. A fost pentru prima dată când bateria unor ceasuri a fost încărcată prin panouri solare.

5. Hermès

Puține mărci pot rivaliza cu reputația pe care Hermès o are în lumea pielii de lux. Afacerea a început ca producător de accesorii pentru trăsuri, în 1837.

De atunci, a devenit un brand de stil de viață deplin, introducând ceasuri în grajdul lor din 1978. Sub numele de La Montre Hermès SA, filiala își desfășoară activitatea în Biel, Elveția. Acolo se creează colecții care se potrivesc cu moștenirea companiei-mamă.

Niciun ceas nu transmite acest principiu mai mult decât Cape Cod. Introdus pentru prima dată în 1991, ceasul a fost creația designerului de modă Martin Margiela.

Acesta a fost directorul artistic al liniei de la acea vreme. Șapte ani mai târziu, au introdus o curea dublă distinctă din piele, subliniind în continuare rădăcinile ecvestre ale Hermès.

6. Bulgari

Stăpânirea Bulgari în industria bijuteriilor fine este excepțională. Marca italiană, fondată de Sotirio Bulgari în 1884, a fost lăudată pentru design-ul îndrăzneț și ieșit din tipare care amintește de antichitatea greacă și romană.

Cel mai emblematic dintre aceste modele este Serpenti, un stil care se bazează pe un șarpe. Se folosește tehnica tubogas (cunoscută și ca „țeava de gaz”), permițând unei piese să se înfășoare în jurul încheieturii pentru un efect deosebit.

Așadar, când Bulgari a decis să introducă ceasuri în companie, la sfârșitul anilor ’40, Serpenti a fost alegerea evidentă. Ținând cont de rădăcinile sale în bijuterii, Serpenti a evoluat de-a lungul deceniilor, oferind diamante, rubine, emailuri și tot felul de nestemate.

7. Fossil

Cu modele înrădăcinate în Americana, în special reclame de tipar vintage, Fossil s-a distins de alte mărci de ceasuri care au origini europene. Nu ar fi de mirare, ținând cont că marca a fost fondată în 1984 de o familie din Texas.

Cinci ani mai târziu, Fossil a lansat două linii pentru femei, Elegant Manhattan și Providence. Acestea s-au aplecat asupra calității ornamentale și geometrice din stilul Art Deco al anilor ’20 și ’30.

8. Harry Winston

Istoria Harry Winston în calitate de furnizor de diamante datează din 1932. Atunci s-a fondat o companie care a făcut pionierat în modul în care se proiectau bijuteriile.

El s-a concentrat pe pietre, mai degrabă decât pe setări, pentru a crea ciorchine complexe, atrăgătoare. A remodelat Diamantul Speranței la ceea ce este astăzi.

Această afinitate pentru strălucirea pietrelor s-a manifestat printr-o colecție de ceasuri, intitulată Premier.

A fost introdusă câteva decenii mai târziu, în 1989. De atunci, brand-ul a creat ceasuri acoperite în briliante, carcase în forma unor diamante de smarald și cadrane pictate în albastru de miezul nopții pentru a evidenția istoria sa cu Diamantul Speranței.

9. Breguet

În istoria producției de ceasuri, reputația Breguet este de neegalat. Abraham-Louis Breguet este, până la urmă, creatorul din spatele primului ceas de mână. O piesă care a fost creată pentru o femeie. Și nu orice femeie, ci o regină.

Pe măsură ce se întâmpla povestea, Caroline Bonaparte Murat, regina de la Napoli și sora mai mică a lui Napoleon Bonaparte, au fost colecționare avide de ceasuri, adunând 34 într-o epocă în care ceasurile erau puține și la mari distanțe.

A fost nevoie de 18 ceasornicari și de doi ani pentru a crea celebrul ceas de mână. Ceasul avea curele din fire de aur și formă ovoidală. Deși versiunile moderne ale colecției Reine de Napoli nu necesită atât de multe mâini, atenția la detaliile originalului a fost continuată de-a lungul secolelor.

10. Cartier

Dintre numeroasele motive din „seiful” lui Cartier, niciunul nu iese în evidență mai mult ca leopardul. A fost născocită de casa de bijuterii franceze fondată de Louis-François Cartier, în 1847.

Ulterior, a intrat sub îndrumările nepoților săi, Louis, Jacques și Pierre. S-au creat modele emblematice, precum ceasurile Santos de Cartier și Tanks, diamantul Taylor-Burton, o serie de bijuterii England’s Crown, brățările Love și ambalaje roșii inconfundabile.

Leopardul rămâne, probabil, cea mai bună mascotă.

Felina reperată ia formă în colecția de bijuterii Cartier și în majoritatea reclamelor. Dar, odată cu colecția de ceasuri Panthère de Cartier care a debutat în 1983, abordarea este mult mai subtilă.

În loc să înfățișeze cu exactitate leopardul, acesta ia calitățile aprige ale animalului și le îmbracă în design.

11. Montblanc

Expresia „Stiloul este mai puternic decât sabia” sună bine pentru Montblanc. Compania din Hamburg, Germania, a fost fondată de Alfred Nehemias și August Eberstein în 1906, ca producătoare de instrumente de scris.

Într-adevăr, marca se situează în topul celor pasionați de stilouri, majoritatea având o afinitate specială pentru Meisterstück.

Așadar, atunci când Montblanc a decis să introducă o linie de ceasuri în 1997, a făcut acest lucru cu cel mai emblematic design al stiloului.

De atunci, a creat o serie de colecții de-a lungul anilor dar, la fel ca Meisterstück, au fost comercializate doar bărbaților. Abia la introducerea ceasului Bohème, în 2015, compania a investit cu adevărat resurse si în dorințele femeilor.

12. Timex

Popularitatea a fost întotdeauna în top la Timex. Începând cu 1854, când compania a început ca producător de ceasuri în Waterbury, Connecticut, aceasta a produs articole de masă pe care toată lumea și le putea permite.

De-a lungul anilor a rămas la acest crez, vânzând ceasuri de buzunar pentru 35 de cenți. Mai apoi, a urmat un parteneriat cu compania Walt Disney în anii ’30 pentru a crea ceasuri de mână cu Mickey Mouse.

O față familiară pentru majoritatea, dacă nu chiar toată lumea.

În 1950, Timex a debutat cu V-conic, prima mișcare de înaltă calitate care a fost oferită în Statele Unite. Trei decenii mai târziu a produs primul ceas sport complet digitalizat. Mai târziu, au fost prezentate piese care străluceau în întuneric.

Compania prezintă astăzi o gamă largă de stiluri, devenind o filială a grupului olandez Timex Group B.V. Acesta autorizează numele unor mărci de modă, inclusiv Versace și Salvatore Ferragamo.

13. Hublot

Hublot a fost fondată în 1980 de către Carlo Crocco, un expatriat italian care s-a mutat în Elveția. Deși este relativ nou venit în piața mărcilor din Elveția, chiar dacă îi lipsește longevitatea, compensează prin inovație.

Multe dintre celebrele sale colecții (Classic Fusion, Big Bang și Spirit of Big Bang) au introdus modalități proaspete de a folosi ceramică, safire, aur rezistent la zgârieturi și cauciuc natural.

Aceste caracteristici, alături de modele îndrăznețe, mari, sunt cele care scot în evidență compania în raport cu altele. Chiar și liniile sale pentru femei, care tind să fie mai amețitoare față de alte mărci, respectă reputația plină de viață a lui Hublot.

14. Van Cleef & Arpels

În 1896, pe strada de la Hôtel Ritz de la 22 Place Vendôme, Alfred Van Cleef și socrul său, Salomon Arpels, au deschis ușile unui magazin de bijuterii fine pentru clientela cu gusturi rafinate a cartierului. A crescut, devenind un lider pe piață, oferind continuu fleacuri pline de farmec și fantezie.

Două trăsături care ilustrează Alhambra, cel mai iconic design al casei.

Poate al doilea ca prestigiu este ceasul Cadenas, care și-a făcut debutul în 1935, alături de alte patru stiluri. Dar Cadenas este cel care a rămas în producție până în anii ’60 și a fost reintrodus în 2015.

Acest lucru se datorează design-ului său unic. Ceasul are o încheietoare în formă de lacăt, care ține mișcarea și o brățară cu cordon auriu, destinată să stea bine pe încheietura mâinii.

15. Shinola

În ultimul deceniu, ideea de a produce produse în SUA, ca mijloc de stimulare a economiei, a fost o cauză pentru politicieni. Mulți dintre ei vorbesc, dar nu fac nimic. Tom Kartsotis, care a făcut parteneriat cu Fossil, a dovedit că acțiunea vorbește mai tare decât cuvintele.

În 2011, Kartsotis a deschis fabrica de ceasuri Shinola din Detroit, Michigan, oraș care a decăzut după declinul industriei auto din SUA. El a căutat să concureze cu mărcile dominante din Elveția, oferind produse de calitate.

Se urmărea în același timp și o scădere a ratei șomajului din Detroit. S-a lansat cu Runwell, un ceas care folosește cristale, safire și alte componente ce alcătuiesc un ceas de lux, dar la un preț mai accesibil.

16. Rolex

Cu o coroană în cinci puncte ca simbol, nu este de mirare că mulți cred că Rolex este regele ceasurilor. Fondată în 1905 la Londra, de Hans Wilsdorf și Alfred Davis, compania și-a mutat operațiunile la Geneva, în Elveția, după Primul Război Mondial.

Acolo s-au dezvoltat primele ceasuri de mână impermeabile și rezistente la praf, în 1926 și primul mecanism de auto-reglare cu rotor Perpetuu, cinci ani mai târziu.

Căutând să-și consolideze reputația, compania a cumpărat reclame pentru a arăta măiestria tehnică a ceasurilor sale. O reclamă emblematică este cea în care Mercedes Gleitze, purtând un ceas Rolex, a înotat prin Canalul Mânecii.

De asemenea, a devenit și primul ambasador al mărcii.

Multe vedete din lumea sportului și legende muzicale s-au asociat cu această marcă, de-a lungul anilor. Într-adevăr, cea mai mare realizare a Rolex este crearea unei „mașinării de marketing” care este cu mult înaintea concurenților săi.

Atât de mult, încât ceasurile second-hand deseori înregistrează recorduri atunci când sunt vândute la licitație, în special Cosmograph Daytona, care a debutat în anii ’60.

17. A. Lange & Söhne

Când ne gândim la ceasurile de lux, Geneva este primul oraș care ne vine în minte. La mică distanță este Glashütte, un cătun din Germania care se mândrește cu un număr impresionant de producători de ceasuri, în primul rând fiind A. Lange & Söhne.

Fondată de Ferdinand Adolph Lange în 1845, compania a înregistrat creșteri și scăderi. A trecut prin două războaie mondiale și reconstrucția Germaniei, când companiile private au fost confiscate de guvern.

După reîntregirea germană din 1990, A. Lange & Söhne s-a ridicat din cenușa proverbială, restabilindu-se ca un lider orologic care putea crea ceasuri detaliate tehnic, precum cele elvețiene, dacă nu mai bine.

18. Omega

James Bond a prezentat un număr mare de ceasuri în numeroasele sale filme. Dar actuala lui piesă, purtată de ultimul agent 007, actorul Daniel Craig, este Seamaster Omega.

Îndrăzneț, atrăgător și incredibil de blând, Bond se potrivește tuturor trăsăturilor masculine, iar ceasul său reflectă cu siguranță asta. Chiar dacă Omega are un purtător de cuvânt, care este mai mult emblema masculinității, a făcut mai multe pentru a comercializa linia dedicată femeilor decât orice altă companie de lux, de-a lungul anilor.

Fondată de Louis Brandt în La Chaux-de-Fonds, Elveția, în 1848, compania a început modest, vânzând ceasuri pentru un număr limitat de clienți.

Abia după ce fiii săi au preluat afacerea s-a introdus primul său calibru produs în masă. Omega a început să devină un jucător major în industria ceasurilor. Acesta a câștigat o și mai mare imagine, activând ca ceas oficial la evenimente sportive masculine de amploare.

Cu toate acestea, s-a observat că și consumatorii de sex feminin apreciază ceasurile, motiv pentru care s-au făcut schimbări în zona de bijuterii.

De asemenea, s-a creat o linie, Medicus, exclusiv pentru asistenți medicali, în 1937. În mai puțin de un deceniu a debutat ceasul Ladymatic care promova un stil activ prin reclame, într-o epocă în care piața era încă dominată de bărbați.

19. Jaeger-LeCoultre

Era în 1884 când Antoine LeCoultre, la atelierul său din Le Sentier, Elveția, a făcut istorie. Acolo, el a inventat un instrument care măsura timpul până la micron.

Trei ani mai târziu, a venit cu un sistem care nu necesita nicio cheie pentru a seta un ceas. Această măiestrie l-a adus pe LeCoultre în lumina reflectoarelor. Câteva decenii mai târziu, după parteneriatul cu producătorul de ceasuri francez Edmond Jaeger, compania a produs pentru mărci ilustre precum Cartier și Patek Philippe.

Fără brevete, alte firme au avut domnia gratuită asupra acestor inovații. Totuși, Jaeger-LeCoultre s-a concentrat pe crearea de piese inovatoare din punct de vedere tehnic, dar clasice vizual.

Apoi, în 1931, compania a debutat cu Reverso, un stil care se remarcă prin carcasa sa dreptunghiulară și design-ul Art Deco. A fost fabricată inițial pentru femei și apoi adaptată pentru bărbați. O caracteristică ce este adesea inversă.

20. Tag Heuer

Fondată în 1860 de Édouard Heuer, Tag Heuer și-a construit brand-ul pe baza unui stil de viață activ, sportiv. A patentat pinionul oscilant în 1887, revoluționând cronografiile (de exemplu, proiectele cu cronometru), permițând precizia în urmărirea timpului.

A continuat calea inovației cu un brevet rezistent la apă. Ulterior, compania produce instrumente de măsurare a timpului pentru automobile, bărci și aeronave.

În 1912 a debutat prima linie de ceasuri pentru femei, cu un aspect subțire, ca de bijuterie. Abia în 1963, odată cu lansarea colecției Carrera, numită după Carrera Panamericana un eveniment de curse de mașini sportive, ofertele pentru femei au început să se adune, datorită reputației îndrăzneațe și elegante a lui Tag Heuer.

https://www.harpersbazaar.com/fashion/trends/g30515430/best-watch-brands-for-women/