De ce ai alege să lucrezi în România

De ce ai alege să lucrezi în România

Pentru foarte mult timp România nu se afla în tipul priorităților lucrative a tinerilor. Locurile de muncă puține și prost plătite au ținut tinerii departe de piața muncii. Însă, încetul cu încetul economia și-a revenit și acum țara noastră este din ce în ce mai ofertantă.

Astfel, fie că lucrezi în presă sau în IT, poți să îți găsești locuri de muncă în România bine plătite și care își oferă aceleași oportunități ca afară. Prin urmare, dacă te pregătești pentru o nouă carieră, iată ce îți oferă România din acest punct de vedere.

Cunoști limba

Limba este primul impediment pe care îl întâmpini atunci când pleci să lucrezi în altă țară. Chiar dacă faci cursuri tot vei avea probleme în a înțelege și comunica probleme mai complexe.

De bariera lingvistică nu te vei lovi la tine în țară.

Fie că vorbim de regionalisme sau expresii împrumutate din diferite culturi, cu siguranță le-ai auzit. Desigur, în limba mamă te înțelegi cu oricine, iar orice limbă străină cunoscută te ajută să îți găsești un loc de muncă mai repede.

Cultura locală este importantă

Românii sunt petrecăreți, gălăgioși și au mereu chef să petreacă. Ca să te simți bine, trebuie să alegi să pleci într-o țară unde oamenii sunt la fel. Ei bine, nu întotdeauna îți permiți să faci această alegere. În cele mai multe cazuri, oamenii care pleacă să muncească în afara țării aleg țările unde se câștigă mai bine.

Și, din păcate, prea puțini se adaptează la cultura locală, alegând să se întoarcă în țară atunci când strâng o brumă de bani. În mod evident, la tine în țară lucrurile stau diferit. Trăiești în cultura care te-a format. Astfel că îți găsești mai repede locul în societate, având în vedere că ești familiarizat cu obiceiurile locale.

Economia este în creștere

Economia României a înregistrat o creștere continuă din 2016 până acum. Într-adevăr, 2020 a venit cu o serie de provocări și pentru țara noastră, așa cum s-a întâmplat în întreaga lume. Însă, ajutoarele oferite de Guvern pentru a susține firmele mici și capacitatea antreprenorului român de a găsi soluții pentru orice problemă nu a dus la o diminuare a venitului mediu.

De altfel, venitul mediu crescut după venirea pandemiei cu 0,4%, iar acesta este de 3.202 lei. Iar pentru unele joburi, cum sunt cele din IT, acesta este mult mai mare. Astfel, economia, deși statistic în scădere, s-a tradus prin venituri mai mari, datorită investitorilor străini noi și a noilor oportunități de muncă.

Job-uri

Rata șomajului nu este chiar atât de mare

O problemă des întâlnită la tinerii din România este: „Rămân în țară. Dar unde muncesc?”. Ei bine, În 2020 România a înregistrat o rată a șomajului de 4,2% cu mult sub minima europeană de 10%. Iar creșterea datorită pandemiei a fost doar de 0.3%, ceea ce înseamnă că nu sunt chiar atât de mulți români care și-au pierdut locul de muncă.

Și nu vorbim doar de personalul cu studii superioare, ci și de personalul necalificat. Cu alte cuvinte, ai mai multe șanse să îți găsești acum un loc de muncă în România decât în altă țară a Uniunii Europene.

Un alt semn al bunăstării pieței muncii este faptul că România a început să primească imigranți străini. Asta înseamnă că sunt pături profesionale neacoperite de muncitorii români.

Astfel, fie că trăiești într-un hub profesional cum sunt Constanța și Cluj sau într-un oraș mic, fost monoindustrial, poți să îți găsești locul pe piața muncii foarte ușor.

România este țara tuturor posibilităților

Românul este inventiv și foarte flexibil. Ceea ce înseamnă că la tine în țară îți va fi foarte ușor să te dezvolți din punct de vedere profesional, fără să fii îngrădit de preconcepțiile care înconjoară românii.

În cazul în care cariera aleasă nu îți place, poți oricând să te reprofesionalisezi și să alegi ceva care îți face cu adevărat plăcere. Majoritatea cursurilor sunt susținute de ministerul Muncii, ceea ce înseamnă că le poți accesa gratis.

Nu te lăsa vrăjit de mirajul Vestului și găsește-ți de muncă în țară cu ajutorul siteului de joburi MyNextJob.ro. Astfel, poți să eviți unele neplăceri legate de schimbarea locului, limbii și culturii muncind la tine în țară. Cu siguranță, vei ajunge să câștigi suficient de mult pentru a vizita țările pe care vrei să le cunoști.