Meniu pricipal

Persoanele care se scutesc de efortul de a invata si de a munci, par sa obtina rezultate.

Si chiar mai bune decat cei care nu mint. Isi iau examenele, obtin joburi si fac si bani. Unde mai pui si faptul ca sunt mai putin stresati, au mai mult timp liber si au stima de sina mai inalta decat cei care incearca si dau gres...pe forte proprii.

Imitatul, util in jungla si la facultate

Examenul de BAC s-a incheiat. Unii au invatat si au luat note mari, altii au invatat si au picat, iar altii au copiat si au scapat basma curata. Mai departe in viata, “copiatorii” isi vor perfectiona strategiile, iar cei care nu vor fi prinsi vor ajunge departe. Sau asa spera ei, cel putin. Intr-adevar, la animale si oameni, invatarea se face prin imitatie. Tinerii observa adultii si incearca sa faca la fel...pana cand reusesc sa reproduca intocmai miscarea sau fraza. Daca poti face ce face celalalt, te poti adapta cel putin la fel de bine ca el. Pe de alta parte, daca poti schimba ceva pentru a face altfel decat el, atunci ai sanse sa fii superior. Copierea este esentiala supravietuirii, in timp ce creativitatea este necesara pentru progres. In societatea noastra, “copiatorii” pot ocupa functii inalte si pozitii bine platite, tocmai pentru ca se pune prea putin accent pe schimbare, inovatie si solutii originale.

Riscurile fraudei...pe termen lung

Exista si un dar, din fericire. Cel obisnuit sa ia de la altul, nu se va descurca bine acolo unde se cere sa gandesti cu propriul cap. Viata este totusi imprevizibila si complicata. Persoanele care au obtinut ceea ce au pe nemeritate se vad nevoite sa forteze nota, la propriu si la figurat, copiind tot mai mult si apeland la altii care sa-i acopere. Toate acestea costa si nu intotdeauna banii pot cumpara siguranta, pentru ca, la orice varsta exista riscul de a fi prins “cu fituica”. Mai mult decat atat, apropiatii vor cunoaste aproape intotdeauna adevarul si isi vor putea dispretui sau santaja partenerii, parintii sau sefii care se ghideaza “dupa legea copy/paste”. Cine a sustinut recent un examen dificil cunoaste teroarea lui “nu ma simt in stare”. Uneori insa, e OK sa nu poti, pentru ca astfel poti castiga timp sa te pregatesti mai bine...sau sa schimbi macazul. 

Decat sa te iei dupa altii, mai bine deschizi un drum nou.

Have a nice viptim-isation!

Luciana G.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

business advisory, internationalization, company registration, residency, personnel recruitment administrare site administrare site cazare transfagarasan, transfagarasan cazare, cazare balea