Meniu pricipal

Pentru ca ei castiga mai bine ca noi? Nu e intotdeauna adevarat si nu intotdeauna stim asta.

Mai degraba, pentru ca ii percepem ca avand mai multe drepturi ca noi. Desi teoretic, suntem toti egali, unii dintre noi primesc sarcini mai usoare, sunt laudati mai des sau isi permit mai multe libertati. De altfel, unii colegi ne sunt si sefi, lucru care ni se poate parea nedrept. Invidia la locul de munca este un sentiment normal care poate da nastere unor comportamente anormale: barfe, intrigi, hartuire, bullying, scandaluri si conflicte. “Ca la grupa mica”, din pacate mult dupa atingerea varstei adulte.

E OK sa fim gelosi?

In mare masura, e OK sa ne simtim frustrati atunci cand descoperim ca unii dintre noi au “pile” sau ca folosesc metode mai putin oneste pentru a se face remarcati sau a pasa responsabilitatile dificile pe umerii altora. Jobul nu e neaparat locul unde oamenii dau dovada de etica, chiar daca asa ar trebui sa fie. Pe de alta parte, exista momente in care trebuie sa recunoastem ca este posibil ca altul sa fie pur-si-simplu mai bun decat noi, in mod autentic. Aceasta descoperire devine imposibil de acceptat daca nu ne constientizam propria valoare: nimeni nu e geniu, dar fiecare este mai talentat in unele domenii decat in altele. Daca ne negam propriile merite, gelozia distructiva ne poate “sapa” la interior, impingandu-ne incetul cu incetul catre demisie...sau spital.

Jobul, un infern?

Competitia exacerbata poate fi incurajata de superiori, dar pe termen lung, cursa pentru a-ti invinge colegul “erodeaza” cam totul: relatiile din colectiv, puterea de lucru, pasiunea pentru jobul tau, motivatia de a continua sa vii la serviciu zi-de-zi. Jobul este un infern atunci cand oamenii care lucreaza sub acelasi acoperis se individiaza atat de puternic incat isi doresc raul. Sigur ca poti iesi invingator si sa provoci excluderea rivalului, dar intrebarea este daca merita efortul. Consumul personal este foarte mare atunci cand traim stari negative puternice: adesea ne imbolnavim fizic ori psihic si uitam sa ne relaxam si sa ne bucuram de viata. Nici managerii nu au de castigat dintr-un climat incarcat de resentimente. Pana la urma, energia consumata pe gelozie si frustrare este energie care nu se investeste in munca.

Fiecare pentru el?

Munca de acasa este o solutie excelenta pentru firile care tind sa se preocupe excesiv de realizarile colegilor. Din pacate, in Romania exista relativ putine optiuni in acest sens, majoritatea dintre noi fiind “constransi” sa ne comparam constant cu ceilalti. Vazandu-ne colegii zi de zi, putem deveni obsedati de ce fac si ce nu fac, de ce au voie si ce nu. Pe de alta parte, fiecare ar trebui sa aiba viata lui (inainte si dupa job) si sa stie ca nimic din ceea ce se intampla in timpul programului de lucru nu-i poate nega unicitatea si valoarea. Toti suntem mai mult decat profesia noastra si avem dreptul sa existam ca si persoane si in afara biroului.

Have a nice viptim-isation!

Luciana G

sursa foto: nomorejealousy.com

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

business advisory, internationalization, company registration, residency, personnel recruitment administrare site administrare site cazare transfagarasan, transfagarasan cazare, cazare balea