Meniu pricipal

Obiceiurile din ziua de Sfantul Vasile au ca scop atragerea fertilitatii si bogatiei. Asadar, "Semanatul", "Plugusorul", "Plugul cel Mare" si "Vasilica" sunt cele mai cunoscute urari care se rostesc in prima zi a anului.

Un alt obicei in prima zi a anului este atingerea unui miel, simbolizand noroc si bogatie. Fetele de la sat isi cautau prin semne matrimoniale ursitul,  printr-o ceremonie puteau afla care este viitorul sot.

Practici magice se faceau in aceasta prima zi din an, ce marcheaza inceputul, nu doar al noului an, ci si, in mod simbolic, al unui nou ciclu de viata.

Romanii il sarbatoresc in prima zi din an pe Sfantul Vasile, "pazitor de duhuri rele". Perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor.

In traditia populara se mai spune ca asa cum este primul musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat sau sarac, asa va fi gazda tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin locuinta in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se zice ca e bine sa consumi mult vin, spunandu-se ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului.

Sorcova este invocata de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviti viata lunga, sanatate si prosperitate. Sorcova era realizata, la inceput, din una sau mai multe ramurele de pomi fructiferi, taiate si puse in apa la inmugurit si inflorit in ziua de Sfantul Andrei  sau de Mos Nicolae. Dupa ce isi sorcovesc parinti si rudele apropiate, pornesc, cate doi sau trei, colindatul prin vecini. In timp ce rostesc textul augural "Sorcova, vesela, sa traiti, sa-mbatraniti, ca un mar, ca un par, ca un fir de trandafir! Tare ca fierul, iute ca otelul! Tare ca piatra, iute ca sageata! La anul si la multi ani!", ating ritmic cu Sorcova usa sau fereastra, daca se colinda afara, sau corpul gazdelor, daca se colinda inauntru. Dupa terminarea colindatului, Sorcova se pastreaza peste an, ca un lucru sfant, agatata de peretele de la rasarit al casei, la icoana sau in alt loc curat al gospodariei.

Traditia populara spune ca de Anul Nou se innoiesc toate, de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: "Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi".

Pentru ca familiei sa-i mearga bine tot anul si sa aiba spor, in popor exista obiceiul ca in ziua de Anul Nou sa se fiarba in oala un cap de porc, pentru ca asa cum porcul rama numai inainte, tot asa va merge si omul spre belsug.

Conform traditiilor, cum e ziua de Anul Nou asa va fi tot anul. De asemenea, o vorba din popor spune ca, daca in ziua de Anul Nou e ger mare si daca pe zapada se vad multe stelute, e semn ca anul ce urmeaza va fi bun si vor fi multe cununii. Totodata, daca in ziua de Sfantul Vasile ninge, anul ce urmeaza va fi unul imbelsugat, iar daca este senin si geros, oamenii vor fi sanatosi pe parcursul anului.

Se spune ca, daca noaptea de Anul Nou este ina si senina, este un semn ca noul an va fi unul bun.

Have a nice viptim-isation!


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

business advisory, internationalization, company registration, residency, personnel recruitment administrare site administrare site cazare transfagarasan, transfagarasan cazare, cazare balea